2009-09-01

Dag 2 på förlossningen

I går började vi vår praktik på avdelning 14 där sjukhusets normalförlossningar äger rum. Till en början trodde vi att det skulle bli precis som på antenatalen - mycket väntan, men ungefär tio minuter efter att vi kommit till avdelningen hör vi hur en kvinna skriker i korridoren. Hon ska uppenbarligen föda barn inom en snar framtid eftersom fostervattenhinnan buktar fram och är klart synlig mellan hennes ben. Niklas får på sig förklädet, handskarna och skyddsglasögon medan Frida springer och berättar för någon, vem som helst att kvinnan håller på att föda. Till slut är det vi tillsammans med en österrikisk läkarstudent och en ugandisk barnmorskestudent som har hand om förlossningen. Trygga förhållanden! En bra kickstart!

Dagen fortsatte i samma tempo och Frida hann med att förlösa först en omföderska och en förstföderska. Slutpumpade gick vi till en skitrestaurang och åt en skitmåltid (köttgryta med senor och torra köttbitar som smakade snusk). Därifrån gick vi till en supermarket, blev paparazzifotade av några tjejer med mobilkamera (vita människor är tydligen en bristvara i vår stadsdel). Vi köpte nya handdukar och en sked för att kunna äta passionsfrukt som man kan köpa ute på gatan. 10 st för 4 kr skulle kunna kallas ett överkomligt pris. Väl hemma startade stortvätten och lite senare fick vi besök av delar ur svenskgänget.

Klockan halv nio i morse gick vi hemifrån och gick med bestämda steg genom den lilla slummen up till sjukhuset. Här under kan ni se hur det ser ut. Vi kan kalla den filmen om Fridas rumpa. Ni förstår om ni tittar.

Uppe på sjukhuset har vi satt oss i respekt genom att tillrättavisa barnmorskorna för deras inhumana arbetssätt - undersökningarna liknar mer ett övergrepp en ett tillfälle att få reda på viktig information. Vi valde att berätta för chefen, en barnmorska som varit i Sverige på besök och sett hur vi jobbar, och gråtfärdiga fick vi då ett bra samtal med de inblandade barnmorskorna. Vi längtade båda hem till våra underbara handledare på Danderyds förlossning. Vi fick förlösa en söt bebis var, den sista helt på egen hand. Och självklart gick det ju bra, Fridas fina perinealskydd borde alla lära sig (eller var det att kvinnan hade fött barn tidigare?).

Nu väntar en pizza med Björn och sen ska vi bara hem och tvätta och slappa. Vi har fått tips om en blå tvål som tar bort alla fläckar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar